Tertinggal entry best? Boleh baca balik di sini...

Sunday, November 28, 2010

Ribena halal diminum...jom buat ribena laici! :)

Aku dapat info ni daripada Aidat..hai aidat, thank you for sharing! :)

Dulu heboh ramai mempersoalkan tentang tak boleh minum Ribena sebab katanya ada campuran arak/alkohol dalam Ribena tu. Tapi aku tetap minum jugak sebab selagi tak dak prove yang Ribena ni haram diminum, jadi aku gunakan tanpa was-was. Come on la, dah sah-sah ada logo Halal Malaysia, bukan Halal Thailand punya..ekeke..Lagipun, Jakim pantas bertindak kot kalau sah-sah tak halal..

So lagi sekali aku nak puaskan hati sendiri, aku pegi check kejap tadi nih kat website Halal Malaysia, memang sah sijil halal Ribena sampai bulan Oktober 2011. So memang aku dah puas hati. Jadi lepas ni boleh minum Ribena Laici sepuas hati...nom nom nom!

Sedapnyaaa!!

Boleh refer status halal Ribena di sini

KB: Memang jaga makan untuk kesihatan dan hati..:)

48 comments:

  1. ooo...air dlm cawan...aku igt bekas pencuci muka td...:p

    ReplyDelete
  2. Jakim still approve ribena halal..begitu juga dengan islamic authority di uk

    sebabnya..pengeluar ribena kalau tak salah tidak menyatakan bahawa ribena mengandungi sedikit kandungan alkohol

    less than 0.1%(kalau tak salah..sila rujuk semula)dan dapat diketahui oleh umah islam uk yang telah pun membuat bantahan terhadap pengeluar ribena

    http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. sure air tue manis macam tuan punya blog nie kan... ekekekekke

    ReplyDelete
  4. oh lame x minum ribena ni.. ni yg rasanak pegi beli ni..hehe

    ReplyDelete
  5. @eT
    ciss kauu....amik ribena wat cuci muka? jelita gila...hehehee

    ReplyDelete
  6. @amar haziq
    ribena malaysia tu dikilangkan di malaysia dan untuk jualan malaysia sahaja dan tak sama yang jual kat UK tu kan?

    meaning, pemantauan dari jenis ingredients dan proses semua dipantau sepenuhnya oleh JAKIM.

    Halal UK tu adik beradik la kot dengan halal thailand. ekeke.. jadi gunakan produk halal malaysia yang disahkan sahaja..:)

    insya Allah selamat. kalau was-was tak yah minum tau...:)

    ReplyDelete
  7. @hazman aka species1980
    weh sugar free tu..ribena dan laici ja..laici tu pun dah manis..huhuhu

    ReplyDelete
  8. eceh siap ade star tu ekk..hihi..

    halal perlu dijaga ye tak? ngee..

    air bandung satu ! lariiiiii......

    *eh pose lah *

    ReplyDelete
  9. sebelum ni saye bace dlm fb ttg status halal ribena.... tp was was betul ke tak halal, kalo tak ngape iklan dia semacam keluar kat tv.... apapun, lega sebab dapat minum ribena dengan tenang kembali....

    ReplyDelete
  10. ade 1 kes dulu vitamin yg berlebihan yg ditulis kat label maklumat pembuatan menipu lepas kajian baru dapat tahu, tu dulu la

    Terkini : Blog Pilihan Malaysia 2010 | Burger Daging Ular

    ReplyDelete
  11. bgsnye kancilbiru. prihatin dgn bende yg nk dimakan.
    skang bole minum ribena dgn gembira! hehe :)

    ReplyDelete
  12. hambbooihhhh...komain blink-blink lagi air ribena laici dalam cawan tuh.haha

    ReplyDelete
  13. rebina sedap tu..kalau beli satu botol tu seminggu dah abis..sebab asyik minum je

    ReplyDelete
  14. hurmmm klu lepas tarikh luput tu maknanya haram lh balik ye tak?? wakaka

    ReplyDelete
  15. saya juga menggunakannya tanpa was2..

    ReplyDelete
  16. hiyaaarrkkk... nak cari ribena.. nak cari ribena... :)

    ReplyDelete
  17. hai nizaa.. (aku hai balik kat ang .. :P)

    yes, tengok pengilangnya dari mana. pengilang UK tak sama dengan pengilang Malaysia. macam KFC kat US tak halal macam KFC Malaysia. perumpamaannya la (mungkin kat US halal mana tau)... JAKIM bukan senang-senang nak bagi sijil Halal tu kan. but then again, kalau was-was tinggalkan saja. nanti jadi syubhah pulak.. :)

    bersinar2 ribena laici ang nizaa.. hehe

    ReplyDelete
  18. uiks,, sedapnya ribena tu kalo dapat minum time cuaca panas, perghh. mantap.. HUHU

    ReplyDelete
  19. woww..ribeba laici satu mamak :p opss..silap blog :p

    ReplyDelete
  20. sedap apa ribena...btw thx for info, nak pinjam leh tak kak hehe

    ReplyDelete
  21. @Nadia arRumaisha
    betul..kita nak makan dengan tenang kan, so kena jaga2 la ttg apa yg kita makan..:)

    ReplyDelete
  22. @suffer8zine
    owh yang tu tak pasti pulak..takper yg penting dah dikaji kan..:)

    ReplyDelete
  23. @fara
    yer la dah semua orang kecoh2 kan...tak suka benda melibatkan darah daging ni jadi isu..:)

    ReplyDelete
  24. @eiela
    pantang??? ruginya..sedapnya..yummy! hehehe

    ReplyDelete
  25. @WZulhilmi
    tu bukan setakat haram jer, tu cari penyakit nama dia...hahaha

    ReplyDelete
  26. @KiD
    ribena ni senang cari...pegi cari cepat!

    ReplyDelete
  27. @syuhada
    ya betul...tu fakta yang perlu difahami...weh nanti kalau rajin mai la umah aku, aku bancuh ribena laici bling2 kat hang...hahahaha

    ReplyDelete
  28. @ciEk NiENa
    wahhhh memang mantap sih...tak kira waktu..hehehe

    ReplyDelete
  29. waa..sodap nyer..taruk ais sket..hehehe

    ReplyDelete
  30. @kakyong
    sedap kan? budak2 lagi lah suka ni..hehee

    ReplyDelete
  31. ribena...sib baik halal....aku banyak kali dah minum...heheheh

    ReplyDelete
  32. mari minum ribena...anak2 tak suka mana..mama yg lebih2..wakaka

    ReplyDelete
  33. @MamaYatie
    tu la pasal...mengalahkan bebudak...:P

    ReplyDelete

Tak nak parking ker?
Jangan risau. Parking kat sini tak kena bayarr..
Free Of Charge.. Terima kasih..
Sila datang lagi...:D

 
2012 All Right Reserved | Kancilbiru.com | The Only Kancil That Blogs!.
Design by LizQasandra