Tertinggal entry best? Boleh baca balik di sini...

Tuesday, June 12, 2012

Lauk kampung

 

Ok aku saja letak gambar besar-besar kasi terliuq..haha. Balik kampung haritu, meaning bukan kampung aku, kampung mak aji yakni rumah Tok, kami dihidangkan dengan lauk kampung ni. Ada pekasam, ulam-ulaman, sambal belacan dan telur masak lemak. Makan pulak dengan nasi panas-panas. Perghhh terangkat!! Yang dah kenyang pun boleh tambah berpinggan-pinggan....

Aku memang suka lauk-lauk kampung macam ni. Feveret sangat-sangat. Simple tapi sedap. Nak masak pun sekejap jer. Ulam-ulaman pun main petik jer kat tepi rumah. Tapi ada jugak orang 'pekan' yang tak berapa suka makan lauk macam ni. Kekampungan katanya...puiii....

Nak best lagi, hidang atas lantai, bersila...haha. Sapa kat sini tak suka lauk kampung baik mengaku....

Pasni nak bercuti-cuti ke Genting plak la...harga bilik RM48 jer.. Tak caya??? Tengok ni --> Genting HappyDeals

p/s: tetiap hari entry makanan...nasib lerr..:P

52 comments:

  1. owh sedapnya...kecur air liur.....kalau macam nie hari2 diet ke laut lah nampaknya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2...boleh terlajak makan ni..hehehe

      Delete
  2. alahai, menu yg amat menyelerakan, jenoh bertambah nasik kalo lagu ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal kak....tambah sikit2 nasi tak sedar berpinggan2..hihihi

      Delete
  3. nnt sblm posa kena cari stok ikan kering ngan ikan pekasam

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh sedap tu...org posa makin kurus, kita makin tembun sbb selera makan hehehe

      Delete
  4. Kalau aku... makan kampung tu kena ade kicap tau baru best.... layan cap kipas udang warna merah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa...kat kampung aku ni mana da kicap tu, kicap kampung ada la :P

      Delete
  5. Aduh sedapnya ikan pekasam. makan satu besen pun boleh tak sedaq nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiii jangan, satg darah tinggi pulak makan sebesen...ahaks

      Delete
  6. dkna terliur tengok ikan kering tu :)

    ReplyDelete
  7. ada pekasam? perghhh...nakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. mari ler...boleh tengok jer la heheehe

      Delete
  8. Perghhhh memang layan habis la lauk pauk kampung ni. Ni baru makin bertambah tambah nasikk! heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan...sedap lagi lauk pauk simple nih..

      Delete
  9. Dalam pinggan lagi satu tu pekasam ke? Terbaekkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah pekasam, satu lagi ikan kering...oh besttt tauu..

      Delete
  10. perghhh..lauk kg mmg terbaek derr..

    klo pucuk ubi tu rebus pepanas mkn ngn nasi n cicah ngn smbal belacann..pastuh add on ikan goreng pepanas..fuhhh..boleh tambah 2 3 kali ns hokeyy!!
    rugi btol sape yg ckp 'kekampungan' tuh..ceyyy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe...makanan kampung ni, makanan kesihatan..tak berminyak, takde kolestrol...hahaha

      Delete
  11. Replies
    1. betul....suka sangat menu kampung. feveret!

      Delete
  12. aku kawin ni baru blaja makan2 camni.. best jugak!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke? sebelum kawin ko makan apa? hehehe...ada banyak lagi lauk2 kampung yg harus dicuba..:P

      Delete
  13. wow sedapnya....pas ni bulan pose....lagi ler hari2 entry makanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu masak dirumah, ada la entry makanan, kalu aku beli memang tak ler...haha

      Delete
  14. Omak aiiiiii...terliurnya tgk lauk pauk ni KB! Mmg makan berpinggan2 klu ada lauk pauk gini..tambh2 ada smbal belacan tu hah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu le pasal...sambal belacan tu yang tak tahan..hehehe

      Delete
  15. Sesekali layan lauk kampung, tak sedar pasti bertambah :)

    ReplyDelete
  16. kalau balik kampung bini ni.. syiok wooo.. leh makan macam2.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh sonok la ko, dapat makan selalu...hehehe

      Delete
  17. Yang tak tahan nye sambal belacan dan ikan masin ohhh sedapppp! Lepas makan sure tertido nye.

    ReplyDelete
  18. sedapnya lauk pauk kampung .. KC kalau dapat makan camni, tak sedar makan bertambah2. Pastu tengok2 tummy semakin membesar dengan sehat. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe..tp KC kan rajin aerobik, takyah le risau...:)

      Delete
  19. hehehee.. yang tu laaa yang paling best.. hehheee

    ReplyDelete
  20. sedapnya.. semakin lapar perut

    ReplyDelete
  21. lauk kampung ni jugak ler yg tetap menjadi pujaan hati...terliar la KB...

    ReplyDelete
  22. Ya allah ..menu yang sedap...COMFIRM tambah kalau akak la yang makan ..hik..hik..

    ReplyDelete

Tak nak parking ker?
Jangan risau. Parking kat sini tak kena bayarr..
Free Of Charge.. Terima kasih..
Sila datang lagi...:D

 
2012 All Right Reserved | Kancilbiru.com | The Only Kancil That Blogs!.
Design by LizQasandra